Välj ekologiskt kaffe


Vi dricker ungefär 93 450 koppar kaffe under en livstid i Sverige. Förutom vårt grannland i öst, Finland, konsumerar vi mest kaffe i världen. Därför är det av stor betydelse vilket kaffe vi faktiskt väljer.  Om en enda person väljer ett ekologiskt kaffe skulle det innebära stor skillnad för naturen. Det förhindrar att drygt 19 kilo kemiska bekämpningsmedel sprids i naturen.

Kaffe står med på Naturskyddsföreningens lista över livsmedel som är viktiga ekologiska val. Och varför just kaffe kan man undra? Det är nämligen vanligt att ett av världens farligaste bekämpningsmedel används på kaffeplantager. Då det på sikt kan skada djur, natur och människor har man sedan en längre tid tillbaka förbjudit detta i Sverige och EU.

Kaffe är en internationell handelsvara som omsätter väldigt stora pengar. Men på ca 70 procent av odlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel, exempelvis parakvat och lindan. Enbart i Costa Rica, rapporteras varje år cirka 700 akuta förgiftningar och ett 30-tal dödsfall bara på grund av parakvat, skriver Naturskyddsföreningen i rapporten. Då kemikalierna sitter i skalet är det stora problemet inte för oss som dricker kaffet, utan för  naturen och de som vistas i och intill kaffeodlingarna. Så valet är enkelt, välj KRAV-märkt kaffe för att vara med och påverka.