Prostatabesvär: Symtom, behandling och när du bör söka läkarvård


Prostatabesvär är vanligt förekommande bland män över 50 år och kan orsaka en rad olika symptom som påverkar ens livskvalitet. I den här artikeln kommer vi att diskutera vanliga symtom på prostatabesvär, behandlingsalternativ och när du bör söka medicinsk hjälp.

Symtom på prostatabesvär

Det finns flera olika symtom som kan indikera på prostatabesvär, men de vanligaste inkluderar:

 • Frekvent urinering, särskilt under natten
 • Svag eller avbruten urinstråle
 • Svårigheter att starta eller stoppa urineringen
 • Smärtsam eller brännande känsla vid urinering
 • Känsla av att blåsan inte är helt tömd

Symtomen kan variera i intensitet och kan uppstå gradvis eller plötsligt. Det är viktigt att notera att dessa symptom också kan vara tecken på andra urologiska sjukdomar, därför är det alltid bäst att söka medicinsk rådgivning om du upplever några av dessa symtom.

Behandlingsalternativ

Behandling av prostatabesvär kan variera beroende på allvaret och typen av besvär. Följande behandlingsalternativ kan vara till hjälp:

 • Mediciner: Läkemedel som minskar storleken på prostatan eller lindrar symtomen kan förskrivas av en läkare.
 • Kirurgi: I vissa fall kan en operation vara nödvändig om andra behandlingsalternativ inte fungerar eller om prostatabesvären är allvarliga.
 • Livsstilsförändringar: Att göra vissa livsstilsförändringar, såsom att minska intaget av koffein och alkohol, kan hjälpa till att minska symtomen av prostatabesvär.
 • Ändringar i urineringsvanor: Att gå på toaletten regelbundet och försöka tömma blåsan helt kan också hjälpa till att lindra symtomen.

När bör du söka medicinsk hjälp?

Det är alltid viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever några symtom på prostatabesvär. Du bör särskilt söka läkarvård om du upplever:

 • Blod i urinen
 • Svårigheter att urinera
 • Smärta i nedre delen av magen eller ryggen

Dessa symtom kan vara tecken på allvarligare urologiska sjukdomar som kräver omedelbar medicinsk hjälp. Hos Urocare så kan du få den hjälp du behöver om du upplever problem med din prostata.

Avslutande tankar

Prostatabesvär är vanliga bland män och kan orsaka en rad olika symtom som påverkar livskvaliteten. Det finns dock många behandlingsalternativ som kan hjälpa till att lindra symtomen. Om du upplever några symtom på prostatabesvär, tveka inte att söka medicinsk hjälp. En urolog kan hjälpa dig att bestämma rätt behandlingsalternativ för dina behov och ge råd om livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska symtomen. Det är också viktigt att fortsätta genomgå regelbundna kontroller hos din läkare för att upptäcka prostatabesvär tidigt och förhindra att det utvecklas till allvarliga sjukdomar.

Att hantera prostatabesvär kan vara svårt, men det finns många alternativ tillgängliga för att hjälpa dig att leva ett mer bekvämt liv. Kom ihåg att det är viktigt att söka medicinsk hjälp om du upplever några symtom eller har frågor om din hälsa. En urolog kan ge råd om de behandlingsalternativ som är tillgängliga och hjälpa dig att hitta rätt lösning för dina behov.