För många människor innebär vintern att elementen dras upp till max, vilket leder till skyhöga energikostnader. Många svenska hushåll förbrukar onödigt mycket energi, och med fel uppvärmning kan räkningen komma som en chock. Att hitta ett bättre värmesystem för sitt hushåll kan vara ett bra sätt att skona plånboken under vintermånaderna. Det är dessutom inte bara plånboken som skulle må bra av att fler människor bytte värmekälla.
När man pratar om uppvärmning och energi är det omöjligt att inte också nämna klimatuppvärmning. Vår miljöpåverkan är ett ständigt samtalsämne, och det är få människor som inte på ett eller annat sätt är engagerade i en av vår tids stora frågor. Uppvärmning av hushåll är en viktig del av klimatfrågan. Därför är det många människor som idag ser sig om efter mer miljövänliga uppvärmningsalternativ.
I jakten på en miljövänlig värmekälla är det många som fastnar för pellets. Det är ett miljövänligt alternativ som dessutom ofta är billigare än sina konkurrenter. Pellets är små kulor av pressat trä i form av sågspån eller annat restmaterial som vanligtvis kommer från skogsindustrin. Fördelarna med pellets är många, och värmesystemet är snällt mot miljön på flera sätt.
För det första bygger det på att återanvända material som annars skulle slängas, vilket är själva grunden till ett bra miljötänk. Dessutom är själva materialet en rakt igenom naturlig produkt. När man bränner pellets släpper man på så sätt bara ut lika mycket koldioxid som trädet tidigare behövde för att växa. Det gör att pellets inte bidrar till växthuseffekten, och inte heller bidrar till försurning av sjöar eller annan skadlig miljöpåverkan.
Det tydligaste tecknet på att pellets är miljövänligt är att det, i likhet med andra biobränslen, är fritt från koldioxid samt befriat från bränsleskatt. Att byta till pellets är helt enkelt att slå två flugor i en smäll – du hjälper miljön och sparar pengar som kan användas till roligare saker än elräkningar.