Miljövänlig transport


Vid det här laget är alla medveten om hur bilar och trafiken påverkar miljön. Bor man ute på vischan kan man känna sig tvungen att ha en egen bil och kanske en lite tuffare modell för att ta sig genom terrängen under dåligt väder. Men det finns alltid lösningar och sätt att vara lite mer skonsam. 

Samåkning

carpoolPrata med grannarna och se om ni kan lista ut ett samåkningsschema. Era arbetstider kanske inte matchar alla dagar, men även om det bara blir två gånger i veckan sparar ni in slitage, bensin och är miljövänliga i den mån ni kan. Ni kan också koordinera andra saker som ni möjligen har gemensamt. Veckohandlingar kan göras ihop såvida man har ett stort bagage. Man kan turas om att skjutsa barnen till träningar och aktiviteter i samhället och även agera skjuts åt sin granne när denne vill gå på dejt i stan och dricka ett glas vin till middagen.

Om du ska på en engångstur kan du hitta en samåkningspartner på nätet. Ska du till en av de större städerna i Sverige, är det inte svårt att hitta någon annan som också ska dit. Det finns till och med de som letar efter samåkningspartners till Amsterdam och andra delar av Europa.

Välj bort bilen

Finns möjligheten att välja bort bilen för att pendla, ska man göra det. Det är billigare oavsett transportmedel. Slå ett slag för hälsan också, välj att cykla till jobbet. Bor du en bit ifrån kan du investera i en elcykel. De hjälper dig genom de tuffa bitarna, men du har alltid möjligheten att få lite träning. Det finns till och med modeller som du kan vika ihop och ta med dig på tåget eller färjan.

En elcykel av bra kvalité kan man komma fem mil på en laddning. vill man pendla med cykel och har tillgång till laddning på arbetet, kan man alltså pendla tio mil om dagen utan att behöva en bil!