Lättodlade grönsaker


Som nybörjare i trädgården bör du börja med att odla de mer lättodlade grönsakerna innan du tar på dig någon större utmaning. Att odla kan överhuvudtaget innebära en utmaning både för nybörjaren såväl som den mer erfarne odlaren då utfallet till stor del hänger på klimat och miljö. Det kan också kännas som ett fruktlöst jobb att försöka hålla skadedjur borta.

Tänk gärna ekologiskt

GrönsakerDet finns flera aspekter kring odlingen som du själv har möjlighet att påverka. Exempelvis vid val av jord, frön och gödning för att få en så hållbar odling som möjligt. Både för dig och själv och för miljön. Några tips kring hur du odlar ekologiskt hittar du här.

Allra viktigast är förstås att du odlar sådant som du tror att du kommer att ha användning av och tycker om att äta, annars försvinner lätt motivationen till att fortsätta. Nedan listas några av de enklare och mer lättskötta grönsakerna för dig som vill börja odla. För mer information kring skötsel av dessa se denna länk.

Ärter

Inom ärtfamiljen finns många goda alternativ, som förstagångsodlare rekommenderas sockerärter då de anses väldigt lättodlade och kan sås från tidig vår och framåt.

Lök

Gul lök är en förstagångsodlares dröm då det är en av de absolut lättaste grönsakerna att odla. En annan favorit är purjolök som oftast köps som planta och sås inomhus den första tiden för att sedan ta plats i rabatten. Tänk på att all typ av lök växer långsamt.

Rotfrukter

Rödbetor är en väldigt tacksam rotfrukt att odla då den kan sås i två omgångar under året, både tidigt under våren och under sommaren. Odlar du rödbetor har du alltså möjlighet att njuta av dessa året om. Dessutom har rödbetor ryktat att sällan angripas av skadedjur vilket är optimalt om du inte tidigare än så insatt i odling. Morot är förvånansvärt svårt att odla och istället rekommenderas majrova och kålrot för nybörjare.