Ekologiskt i maten


OlivoljaIdag tänkte vi prata det som många tänker på när de hör ordet ”ekologiskt”, nämligen ekologisk mat. Utbudet av ekologisk mat blir allt större i våra matvarubutiker, inget snack om den saken. Men vad är det som är så bra med ekologisk mat?

Det finns en rad orsaker till varför det är bra med ekologisk mat, exempelvis för miljön då ekologiska odlingar inte orsakar några utsläpp av kemiska bekämpningsmedel läcker ut i naturen, den ekologiska odlingen gynnar dessutom den biologiska mångfalden på så sätt att fler blommande ogräs i odlingarna gör att det exempelvis kan bli fler insekter och i sin tur fler fåglar som äter insekterna. Fler fördelar hittar du på krav.se som vi länkade till här ovan.

Hur blir livsmedel ekologiska

Mer konkret så kan man säga att livsmedel som är ekologiskt märkta är i och med märkningen garanterad att de är framställda under omständigheter som den vi nämnde ovan, att skapa förutsättningar för naturens naturliga kretslopp och biologisk mångfald. Det som kanske framförallt karaktäriserar och sätter fingret på hur detta framtagande av produkten går till är faktumet att inga kemiska bekämpningsmedel får användas och djuren får gå fritt och gödas endast med naturlig föda. Dessutom, för att få kallas för en ekologisk gård, så måste gödsel som används komma från den egna gården. Det blir så att säga, lite av ett minikretslopp på gården. För att sedan livsmedlen ska få märkningen ekologisk så krävs dessutom godkännande från flera instanser, exempelvis KRAV.

Hälsosamt med ekologisk mat

Generellt sett så finns ett något högre näringsinnehåll i ekologisk mat och således är det förstås bättre mat. Förutom alla fördelar hälsomässigt så tycker i alla fall vi på Bazca att det är skönt att veta att ‘detta livsmedel har producerats helt naturligt’. Vi hittade en produkt vars beskrivning verkligen beskrev det så bildligt väl. Det är en extra virgin olivolja från Parmasalami som man beskriver med att det är en olivolja producerad på Venetos kullar med utsikt över Gardasjön. Det är en härligt delikat ekologisk olivolja med en härligt fruktig doft och en smak som förnimmer nybärjat hö. Om vi så tar upp en sista fördel med produkter framtagna från ekologiskt odlade växter så är det så att de alkaloider som finns i växter som förebygger inflammationer och stärker immunförsvaret, förekommer i större koncentration i ekologiska produkter.