Etiska kosmetikaprodukter


Det finns ett stort utbud av kosmetikaprodukter på marknaden idag. För många är det viktigt att veta hur produkterna framställs för att inte behöva gynna tillverkare som använder sig av djurförsök. Testerna är ofta plågsamma för djuren och görs enbart bara för att konsumenterna ska kunna snygga till sig. Genom att istället välja etiska kosmetikaprodukter räddar du livet på många djur och du kan vara mån om ditt utseende med gott samvete.

Ett omtalat ämne

Djurförsök är ett ämne som har diskuterats i många år och alla har en åsikt om vad som är rätt och fel. Det finns de som anser att testerna är ett måste för att konsumenterna inte ska riskera att drabbas av exempelvis allergiska reaktioner. Kina är ett av de länder som kräver att deras produkter testas på djur och de tester som görs är till exempel giftighet, ögonirritation och allergitester. Det ser lite bättre ut inom EU och på Forska Utan Djurförsök kan du få mer information om vad som gäller. Ett viktigt steg på vägen till ett totalförbud skedde 11 mars 2013 när det bestämdes att djurtester inte får användas för riskbedömning. Försäljningsförbudet gäller dock inte retroaktiva djurtester och därför finns det fortfarande produkter som inte är etiska.

Välj företag som tar ställning mot försöken

Det finns olika företag som säljer etiska kosmetikaprodukter och det finns ett brett sortiment att välja på. Swiss Clinic är ett företag med ett stort urval och unika produkter som inte är testade på djur. Alla deras produkter är baserade på naturliga ingredienser för att du ska få de resultat du önskar utan risker för allergiska reaktioner.

Göra rätt val

Att välja bra produkter som inte är testade djur är bra för både dig och djuren. Det är viktigt att öka medvetenheten om hur testerna genomförs för att åstadkomma en förändring och förhoppningsvis få bort djurtesterna. För att ta ställning bör du endast köpa etiskt tillverkad kosmetika även om det kostar lite extra.